Štrnásť najzdravších potravín zmení váš život


Správne potraviny môžu zmeniť vašu biochémiu a váš život, tvrdí americký lekár Steven Pratt, odborník na výživu a spoluautor knihy Superpotraviny.
Svet je už unavený zložitými, prekombinovanými diétami a počítaním kilojoulov, a tak každý jednoduchý návod na zdravé stravovanie ho patrične očarí a nadchne. Takýmto návodom je aj "štrnásť superpotravín" - od amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta, ktorý preštudoval najrešpektovanejšie diéty sveta a zistil, že obsahujú približne rovnaké potraviny. Zostavil teda zoznam "superpotravín", ktoré bránia "poškodzovaniu organizmu na úrovni buniek a tým bránia vzniku chorobných stavov a zároveň majú príjemný vedľajší účinok - človek sa po nich lepšie cíti, lepšie vyzerá a má viac energie". Prattovmu návodu na stravovanie vyslovili podporu mnohí odborníci na výživu, ako aj renomované medicínske časopisy.

K superpotravinám podľa Pratta patria:
1.     Čučoriedky, ktoré obsahujú dôležité vitamíny C a E a podporujú činnosť mozgu.
2.     Brokolica, ktorá podľa Pratta ako jediná zelenina pôsobí skutočne proti rakovine čreva a konečníka.
3.     Čaj, ktorý vďaka flavonoidom bráni predčasnému starnutiu buniek.
4.     Tekvicové jadierka, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu prostredníctvom nenasýtených kyselín, vitamínov A, B, E a dôležitých           minerálov ako draslík, zinok, horčík, vápnik a železo.
5.     Fazuľa, ktorá obsahuje vitamíny a cenné bielkoviny nevyhnutné pre životne dôležité pochody v organizme.
6.     Jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a posilňuje trávenie.
7.     Morčacie mäso, ktoré podľa Pratta dodáva telu živiny nachádzajúce sa iba v mäse a nepriberá sa po ňom.
8.     Ovos, ktorý množstvom zinku chráni pred únavou.
9.     Pomaranče, ktoré obsahujú vitamín C, vlákninu a vďaka draslíku znižujú krvný tlak.
10.   Rajčiny, ktoré svojim obsahom karotenoidov znižujú riziko srdcových chorôb a vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie.
11.   Sója, ktorá obsahom vápnika chráni kosti pred zlomeninami.
12.   Špenát, ktorý ovplyvňuje tvorbu tráviacich štiav a dodáva organizmu dôležitú kyselinu listovú.
13.   Tuniak, ktorý je významným zdrojom vitamínov a minerálov chrániacich cievy.
14.   Vlašské orechy, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka, zinku a vitamínov skupiny B a pôsobia blahodárne na nervovú sústavu.

Tieto potraviny (a ich "ekvivalenty") podľa Stevena Pratta podporujú významným spôsobom odolnosť organizmu, slúžia ako prevencia mnohých vážnych chorôb a pomáhajú predĺžiť ľudský život. Pratt však zároveň pripomína, že zárukou dobrého zdravia nie je iba kvalitná strava a poukazuje tiež na veľký význam každodenného aktívneho pohybu.

<< späť